Eerste stroom Windpark Westermeerwind

Eerste stroom Windpark Westermeerwind en RWE windpark Zuidwester
Espel, 10 december 2015- Windpark Westermeerwind en RWE windpark Zuidwester hebben een belangrijke mijlpaal in de bouw bereikt. Begin november produceerden beide windparken de eerste duurzame windstroom. Samen met Windpark NOP Agrowind, dat eerder startte met de bouw en in augustus 2014 al de eerste stroom aan het net leverde, vormen zij Windpark Noordoostpolder.

Windpark Westermeerwind
De komende maanden worden alle 48 windturbines in het water opgebouwd en aangesloten, zodat er in het voorjaar van 2016 voor zo’n 160.000 huishoudens windstroom wordt opgewekt.


© Westermeerwind

Ruim 20 windturbines compleet
Er is veel gebeurd in de afgelopen maanden. In september is de eerste rotor op de al eerder geplaatste toren geïnstalleerd en was de eerste complete windturbine een feit. De torens worden met een speciaal transportponton vanuit de Amsterdamse haven, over het IJsselmeer, direct naar de bouwlocatie langs de dijken van de Noordoostpolder gebracht. Na het plaatsen van de torendelen en de gondel wordt de rotor geplaatst.
De losse rotorbladen gaan per schip naar Oude Zeug (bij Medemblik) en worden daar voorgemonteerd tot complete rotoren. Vervolgens steken de horizontaal liggende rotoren, met een diameter van meer dan 100 meter, per transportponton het IJsselmeer over. Op de bouwlocatie hijst de kraan, vanaf een gestabiliseerd ponton, de complete rotor, waarna deze in zijn geheel aan de gondel wordt gemonteerd.

In Lemmer is de nieuwe Siemens servicelocatie voor windparken geopend. Lemmer wordt het centrale coördinatiepunt voor het onderhoud gedurende minimaal 15 jaar aan Windpark Westermeerwind in het IJsselmeer en diverse windparken op land. Momenteel werken er al een twintigtal mensen, veelal afkomstig uit de regio.

Voor meer informatie: www.westermeerwind.nl


RWE windpark Zuidwester
Twaalf van de windturbines op land (Zuidermeerdijk 8 en Westermeerdijk 4) van Windpark Noordoostpolder worden gebouwd door RWE, dat dit deel windpark Zuidwester noemt. Op 3 november is de eerste van twaalf windturbines met succes in werking gesteld. In de late jaren '80 en begin jaren '90 werden er door RWE al 50 windturbines geïnstalleerd. Nu zijn ze verwijderd om plaats te maken voor de grotere nieuwe turbines. Het bijzondere is dat iedere individuele nieuwe turbine net zo veel stroom gaat leveren als de 50 turbines in het oude park samen deden.

Hans Bünting, CEO van RWE Innogy, legt uit: "Tussen 1987 en 1991, hebben we op deze uitstekende locatie ons windpark gebouwd met 50 windturbines en een totale capaciteit van 15 MW. Dit was het grootste windpark van Europa. Nu zijn we twaalf turbines aan het bouwen met een totale capaciteit van 90 MW. Dit is technische vooruitgang op zijn best. Als gevolg daarvan kunnen we schaarse grond hergebruiken en gelijktijdig onze bijdrage verhogen aan de Nederlandse doelstellingen voor de ontwikkeling van duurzame energie en de Europese energietransitie."


© Klaas Eissens - Zuidwester                                                                                     


Installatiewerkzaamheden
RWE Constructiemanager Rick van Mensvoort voegt hieraan toe: "We zijn begonnen met de civiele werken in maart 2014. Gevolgd door de bouw van het onderstation, het kabel leggen en de installatie van funderingen en torens. Medio oktober installeerden we de eerste turbine. Met een rooster-boom kraan werd de 156 ton wegende gondel bovenop de betonnen toren op een hoogte van 135 meter gehesen. Daarna gingen de generator van 220 ton en de naaf van 350 ton omhoog. Tot slot werden de afzonderlijke rotorbladen aangebracht met een diameter van 127 meter en een cilinderinhoud van meer dan 1,25 hectare. In november hebben we de eerste turbine aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. We liggen goed op schema met het bouwen en we zijn van plan om het volledige windpark Zuidwester in 2017 in bedrijf te nemen."

Voor meer informatie: www.rwe.com/web/cms/en/1998350/rwe-innogy/sites/wind-onshore/netherlands/under-construction/zuidwester/

Windpark Noordoostpolder
Met 86 windmolens kan Windpark Noordoostpolder jaarlijks circa 1,4 miljard kWh schone, duurzame elektriciteit opwekken. Genoeg om ruim 400.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Het windpark is een voorbeeldproject van duurzame energiewinning in Nederland.

Drie projectpartners ontwikkelen, bouwen en exploiteren een deel van het windpark: NOP Agrowind, Westermeerwind en RWE.
Voor meer informatie over Windpark Noordoostpolder:

www.windparknoordoostpolder.nl

Agenda

Laatste nieuws

Sponsoren

 Nieuws uit de polder
 U herkent ons aan
Copyright © 2018 Rutten | Gerealiseerd door: Acf Bentveld