Appels plukken voor de voedselbank

Help je een zaterdag mee appels plukken voor de voedselbanken?

Help je een zaterdag mee appels plukken voor de voedselbanken?

 

Voor de voedselbanken is het wekelijks een hele puzzel om het voedselpakket voor de klant een gezonde inhoud te geven. Vaak krijgt een voedselbank overschotten van supermarkten, waar producten bij zitten die niet tot de schijf van 5 behoren. Chips, cola, energiedrankjes, enzovoorts. Toch is het belangrijk, ook voor voedselbank-klanten, om zo gezond mogelijk te eten. Tegelijkertijd zie je dat de prijzen in de supermarkten voor gezond eten (groente, fruit) hoog zijn en het een hele toer is om dit met een krap budget voor je gezin aan te schaffen. Dan is het enigszins begrijpelijk om goedkoper voedsel te kopen, waarbij minder of niet meer gelet kan worden op het gezondheids-aspect.

 

Zijn er dan geen gezonde groenten en fruit te vinden? Jazeker! Niet in supermarkten, maar bij de bron, de teler. Zo ontstond vorig jaar bij de voedselbank in Dronten het idee om appels te gaan plukken met vrijwilligers. Appels, die anders blijven hangen vanwege een verkeerde kleur of afmeting, die blijven hangen om uiteindelijk op de grond te vallen. Dat is natuurlijk behoorlijk zonde en verspilling van goed en gezond fruit.

 

In Dronten is door vrijwilligers vorig jaar op enkele zaterdagen, bij 2 fruittelers, zo’n 15.000 kg appels geplukt. Deze zijn verspreid over alle voedselbanken in de regio, waar men tot december de voedselpakketten kon vullen met gezond fruit. Dat beviel zo goed, dat besloten is om het dit jaar weer te gaan doen. En niet meer alleen in Dronten, maar nu ook in Zeewolde, Kraggenburg, Marknesse en omgeving waar veel fruit wordt geteeld. We kunnen straks bij totaal 13 fruittelers in de regio de appels komen plukken!

 

Menig fruitteler is dus enthousiast over dit idee en sommigen bieden zelfs aan om ook de kruisbestuivers te plukken, fruitbomen die tussen de rijen in staan ten behoeve van de bestuiving. Door dit enthousiasme verwachten we veel meer appels te kunnen plukken dan vorig jaar en zo nog meer voedselbanken de komende maanden te kunnen voorzien van vers en gezond fruit.

 

Bij dat plukken zoeken we hulp. De plukkers van vorig jaar vonden het erg gezellig en waren enthousiast over de catering, die dit jaar ook weer geregeld gaat worden. Velen hebben zich alweer aangemeld om te plukken, maar we zoeken nog plukkers en het zou fijn zijn als jij er dit jaar ook bij kunt zijn. De plukdagen zijn de zaterdagen in oktober, misschien ook de laatste zaterdag van september. We plukken vanaf 08.30 uur tot 15.30 uur, maar als je een dagdeel kunt is dat ook prima.

 

Meer informatie of aanmelden kan telefonisch of via de app op nummer 06-38591055 en via de mail arie.burggraaf@groentefruitbrigade.nl

 

Je kunt alleen komen of met een groep, met je collega’s van je werk, met je vereniging, enzovoorts. Vele handen maken licht werk en ER IS GENOEG TE PLUKKEN!!! 

 

 

Nieuwsoverzicht