Nieuws van het eetcafé

Olympisch goud voor de kooksterren van het eetcafé
tijdens het afgelopen eetcafé waanden de gasten zich niet in ons MFA, maar ergens op een zonovergoten Grieks terras met uitzicht op azuurblauw water. Het eetcafé stond in het teken van Griekenland en vakantie, en de kooksterren grepen de kans om culinair goud binnen te slepen. Als ware Olympisch kampioenen stonden ze in de keuken met vuur in de ogen en olijfolie in de pan. Wat volgde was een smakelijke reis langs de hoogtepunten van de Griekse keuken. Het eetcafé bewees maar eens dat vakantie niet ver weg hoeft te zijn – soms ligt het gewoon aan tafel, midden in ons dorp. wil je weten waarmee de kooksterren de smaakpapillen van de gasten rechtstreeks naar de Middellandse zee voerden?

 

Op tafel verschenen:
Amuse: spanakopita
Soep: Griekse kippensoep
Hoofdgerecht: Moussaka, Griekse salade, pitabroodje met Gyros. Tzatzki 
Bijgerechten: rijst
Nagerecht: Griekse yoghurt met mango
Recept van de maand: Spanakopita


Ingrediënten: (voor 6 pers als hoofdgerecht) 10 vellen filodeeg – 800 gr verse spinazie – 300 gr feta – 3 eieren – 2 tenen knoflook – 1 ui – snuf tijm – snuf dille – snuf peper en zout – boter om te bestrijken – 1 eetlepel olie10 vellen filodeeg
Bereiding: Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking of onder een iets vochtige doek. Verwarm ondertussen de oven op 180 gr. Snipper de ui en knoflook. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Doe het spinaziemengsel in een vergiet en druk zo veel mogelijk vocht er uit. Klop de eieren los in een grote kom. Brokkel de feta erbij en klop erdoor. Schep de uitgelekte spinazie er door. Breng het mengsel op smaak met tijm, dille, peper en eventueel een klein beetje zout (let op de feta is ook al zout). Smelt de boter en vet de vorm in. Leg 1 vel filodeeg op de bodem van de vorm en de randen. Bestrijk deze lichtjes met boter en leg hier weer een ander vel op. Herhaal dit nog een paar keer zodat er 5 vellen filodeeg over de bodem zijn verdeeld. Zorg dat de randen van de vorm ook helemaal bedekt zijn. Vouw het deeg wat over de rand hangt naar buiten. Giet het spinaziemengsel in de beklede vorm. Leg hier 3 vellen filodeeg met boter er tussen op. Vouw het overhangende deeg naar binnen en leg de laatste 2 filodeegvellen er bovenop en knip eventueel iets bij zodat hij er netjes uit ziet. Besmeer de bovenzijde ook weer met boter. Snijd met een scherp mes de bovenzijde van de spanakopita al in 6 of 8 punten. Hierdoor wordt het makkelijk om hem na het bakken aan te snijden. Bak de spanakopita ca. 30 tot 35 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is Laat ca. 10 minuutjes staan na het bakken en serveer eventueel met een lekkere salade of tzatziki. Tip: ook lekker met wat pijnboompitjes door de vulling.


Het volgende eetcafé is op dinsdag 24 juni 
Je bent van harte welkom. Er zit echter wel een limiet aan het aantal gasten, wees er dus op tijd bij en geef je vóór 17 juni op bij Anja. Tel 06 12625623  of via email: eetcaferutten@gmail.com. De kosten voor de maaltijd bedragen €7 Inloop vanaf 17.00 uur.  Aanvang maaltijd om 17.30 uur.

 

Nieuwsoverzicht