Nieuws van het eetcafé

Dag Ruttenaren, het was in september weer smullen bij het eetcafé. De kooksterren bereidden dit keer een Indische rijsttafel.

Voor wie zich afvraagt waarom we spreken van een Indische rijsttafel en niet van een Indonesische de volgende uitleg; in de koloniale periode kwamen Nederlanders in aanraking met de Indonesische keuken. De vele Indonesische eilanden kenden ieder hun eigen specialiteiten. De lekkerste van deze gerechten werden door de rijke kolonisten aan hun gasten voorgeschoteld. Hoe meer gerechten er op tafel stonden des te groter was hun aanzien. De geserveerde gerechten waren echter niet helemaal authentiek. Ze werden aangepast aan de westerse smaak. Indische gerechten zijn dan ook Indonesische gerechten met Europese invloeden. De ‘kokkies’ van het eetcafé kozen voor de volgende gerechten:


Amuse: maiskoekje
Soep: kippensoep en pindasoep
Hoofdgerecht: gele rijst en mihoen met daarbij sambal goreng telor, sajoer tampoer, oosterse komkommersalade, ajam ketjap, urap urap (groetegerecht), gehaktballetjes in ketjapsaus
bijgerechten: atjar, kroepoek, uitjes, en sambal
Nagerecht: spekkoek met koffie en thee.
Recept van de maand: Urap Urap


Ingrediënten: 200 g sperziebonen - 150 g witte kool - 125 g taugé  -75 g geraspte kokos - 4 djeruk perut (limoenblaadjes) - 3 tenen knoflook - 2 rode pepers - 2 sjalotten -1/2 rode paprika - 1/2  winterpeen - 1/2 limoen (sap) - 2 el gula djawa (of bruine basterdsuiker) - 1 tl kurkuma - 1 tl ketoembar - 1/2 tl trassi (achterwege laten voor vegetarisch)

Bereiding: Maak de boemboe met de (kom) van de staafmixer of keukenmachine. Doe een 1/2 rode paprika, 2 rode pepers, 2 (kleine) sjalotten, 3 tenen knoflook, 4 limoenblaadjes, 1/2 tl trassi, 1 tl ketoembar en 1 tl koenjit in de mixer en maak er een mooie gladde boemboe van.


Doe een scheut zonnebloemolie in de wok en fruit de boemboe op laag tot matig vuur kort aan. Voeg ook 2 el gula djawa en het sap van een halve limoen toe. Roer goed door elkaar.


Zet het vuur laag en meng 75 g geraspte kokos door het geheel. Je zal zien (zie foto onder) dat het geheel droger wordt maar nog wel nat blijft. Zet het vuur heel laag of even uit terwijl je de groenten maakt.


Snijd een (kleine) halve winterpeen in reepjes of blokjes, halveer 200 g sperziebonen, snijd de witte kool fijn (tenzij je een kant-en-klaar zakje hebt) en maak 125 g taugé schoon.


Zet een grote pan water op het vuur en blancheer/kook de groenten als het water kookt in deze volgorde: doe als eerste de sperzieboontjes in de pan. Na 2 minuten voeg je de winterpeen toe. Als de winterpeen er 3 minuten in zit voeg je de taugé toe. En als de taugé er 1 minuut in zit voeg je nog 30 seconden de witte kool toe.


Na deze 6 á 7 minuten moet je de groenten direct onder ijskoud water afspoelen zodat ze niet verder garen. Laat even goed uitlekken. Zet ondertussen het vuur met je kokosmengsel weer wat hoger.


Voeg de groenten toe aan het kokosmengsel en verwarm terwijl je het goed door elkaar mengt. Je kan dit gerecht zowel koud als (lauw)warm eten. Persoonlijk vind ik iets warmer net wat lekkerder. Eet smakelijk!


Sponsoren: Wortelen gedoneerd door Ton Aarnink, kolen en sperziebonen door de deeltuin. Hartelijk dank hiervoor!
Het volgende eetcafé is op dinsdag 29 oktober Wil je ook genieten van een heerlijk 3 gangen menu? Geef je dan vóór 22 oktober op bij Anja. Tel 06 12625623 of via email: eetcaferutten@gmail.com. De kosten voor de maaltijd bedragen 7 €

 

Inloop vanaf 17:00 uur.  Aanvang maaltijd om 17.30 uur.

Let op!!! afwijkende data voor het eetcafé in november en december.

Eetcafé november op dinsdag 19 november (inloop vanaf 17:00 uur)
Eetcafé december uitgebreide kerstbrunch op donderdag 19 december. Aanvangstijd: 11:30 uur.

 

Nieuwsoverzicht