Wij zijn op zoek naar vrijwilligers bij de Groente en Fruitbrigade

Stuur een mail naar arie.burggraaf@groentefruitbrigade.nl 

Groente & Fruitbrigade voor de voedselbanken groeit als kool!

Het klantenbestand van de voedselbanken groeit sterk. Agrarische producten die ergens in de keten overblijven, kunnen goed gebruikt worden. Steeds meer ondernemers die in de sector product over hebben, zoals landbouwers en distributeurs, weten ons te vinden en melden zich met aanbod. 


Beroep op de voedselbanken neemt toe
Vanwege de prijsstijgingen van de laatste tijd is het aantal mensen dat een beroep doet op voedselhulp in de afgelopen maanden sterk toegenomen, met gemiddeld 30% tot 50% van het klantenbestand. Ook in de Noordoostpolder en Flevoland zien voedselbanken deze trend. Het aanbod van gezonde producten voor de voedselbank klanten kan deze groei niet bijbenen. De puzzel om het pakket elke week weer goed te vullen wordt zo voor de vrijwilligers van voedselbanken steeds complexer.


Er zijn producten die weinig of niets opleveren
Akkerbouwers hebben te maken met strenge eisen van supermarkten. Producten die qua vorm of gewicht afwijken van de norm (de zgn. Buitenbeentjes) kunnen ze maar moeilijk in de markt zetten. Vaak leveren deze producten weinig tot niets op. Veel landbouwers hebben daar moeite mee: het gaat om fruit, om aardappels of om groenten waar hard aan is gewerkt en het voelt als verspilling van goed voedsel als het niet wordt geconsumeerd. Voedselbanken krijgen nu al regelmatig spontaan en soms in grote hoeveelheden, van dit soort producten aangeboden.


Wat gebeurd er met dit aanbod?
De Groente & Fruitbrigade verwerkt en distribueert dit naar de voedselbanken. Er kan zo veel groenten nog worden gered en aan de minst bedeelden worden verstrekt. Afgelopen jaar kwam er zo 400.000 kg binnen. Die worden gesorteerd, overgepakt in kratten en vervolgens zit alles binnen 1 week in de voedselpakketten van de klanten. De aanbieder van de groente of fruit krijgt bovendien een bewijs van donatie, waardoor de marktwaarde van de producten een aftrekpost in de belastingaangifte is. Zo brengen die producten, weliswaar via een omweg, toch nog iets op, worden ze niet verspild maar voeden ze de minima.


Helpt u een keertje of vaker mee?
Groente- & Fruitbrigade en groeit als kool. Gelukkig neemt het aanbod toe, waardoor er steeds meer voedselpakketten met gezonde producten kunnen worden gevuld. De locatie is de Eggestraat 37-39 in Nagele.

 

Om de hoeveelheden elke week snel te kunnen blijven verwerken, zoeken we versterking in het team van vrijwilligers. Al die prima groenten en fruit die binnenkomen moeten worden gesorteerd en overgepakt vanuit kuubskisten in kratten. Dat werk vind plaats op de maandag en doen de sorteerbrigadiers. Ook zoeken we brigadiers die wat administratie willen doen. Voor deze functies is de aanwezigheid op onze locatie op de maandag wel noodzakelijk. 

 

Maar er zijn vast ook mensen die graag wat zouden willen doen, echter daarbij graag zelf bepalen wanneer en hoeveel uren per week ze dit doen. Ook hiervoor hebben wij een paar mooie, interessante functies. We zoeken nog een groenteredder, een fondsenwerver, iemand die onze socials leuk up-to-date wil houden en een tekstschrijver om leuke stukjes te schrijven voor de media. Bij deze functies bepaal je zelf je tijd, dus heel flexibel.

 

Help je ons mee de armoede te bestrijden en de voedselbanken te voorzien van gezonde groenten en fruit? Als je meer wilt weten of een keertje langs wilt komen bij ons in Nagele bel of app je Arie Burggraaf op 06 – 38 59 10 55 of je stuurt een mail naar arie.burggraaf@groentefruitbrigade.nl 

Nieuwsoverzicht